Edgar Allan Poe, (născut la 19 ianuarie 1809, Boston, Massachusetts, SUA – mort la 7 octombrie 1849, Baltimore, Maryland), a fost un scriitor de nuvele, poet, critic și editor american, renumit pentru cultivarea misterului și a macabru.
Atmosfera din poveștile sale de groază este de neegalat în ficțiunea americană. „Corbul” (1845) se numără printre cele mai cunoscute poezii din literatura națională.
Poe era fiul actriței de origine engleză Elizabeth Arnold Poe și al lui David Poe, Jr., un actor din Baltimore. După ce mama sa a murit în Richmond , Virginia, în 1811, el a fost dus în casa lui John Allan, un comerciant din Richmond (probabil nașul său), și a soției sale fără copii. Mai târziu a fost dus în Scoția și Anglia (1815–20), unde a primit o educație clasică care a fost continuată la Richmond, scrie Britannica.
Timp de 11 luni, în 1826, a urmat Universitatea din Virginia, dar pierderile sale la jocurile de noroc de la universitate l-au înfuriat atât de mult pe tutorele său încât a refuzat să-l lase să continue, iar Poe s-a întors la Richmond pentru a-și găsi iubita, (Sarah) Elmira Royster, logodită.
S-a dus la Boston, unde în 1827 a publicat un pamflet cu poezii. Sărăcia l-a forțat să se alăture armatei sub numele de Edgar A. Perry, dar, la moartea mamei adoptive a lui Poe, John Allan și-a cumpărat eliberarea din armată și l-a ajutat să obțină o numire la Academia Militară din West Point.
Înainte de a merge, Poe a publicat un nou volum la Baltimore. Până în 1835 a fost editor al Southern Literary Messenger, la Richmond. Acolo și-a făcut un nume fiind critic literar și s-a căsătorit cu tânăra sa verișoară Virginia Clemm, care avea doar 13 ani. Poe pare să fi fost un soț și un ginere afectuos.
Poe a fost concediat din slujba sa din Richmond, aparent pentru că a băut, și a plecat la New York. De fapt, băutura urma să fie nenorocirea vieții lui. Ca să vorbească bine într-o companie mare, avea nevoie de un stimulent.
Acest lucru a dat naștere la presupunerea că Poe era un dependent de droguri, dar conform mărturiei medicale el avea o leziune cerebrală. În timp ce se afla în New York City în 1838, a publicat o narațiune în proză lungă, Aventurile lui Arthur Gordon Pym, combinând material faptic cu cele mai sălbatice fantezii.
Este considerată o inspirațiepentru Moby Dick a lui Herman Melville . În 1839 a devenit coeditor al Burton’s Gentleman’s Magazine din Philadelphia. Acolo un contract pentru un reportaj lunar l-a stimulat să scrie „William Wilson” și „Prăbușirea Casei Usher”, povești de groază supranaturale.
Mai târziu, în New York Mirror din 29 ianuarie 1845, a apărut cel mai faimos poem al său, „Corbul”, care i-a dat imediat faimă națională. Poe a devenit apoi redactor al Broadway Journal, un săptămânal de scurtă durată, în care și-a republicat majoritatea povestirilor sale, în 1845.
Soția lui Poe, Virginia, a murit în ianuarie 1847. În anul următor a mers la Providence, Rhode Island, pentru a o curta pe Sarah Helen Whitman, o poetă. A fost o scurtă logodnă. Poe a avut legături strânse, dar platonice, cu Annie Richmond și cu Sarah Anna Lewis, care l-a ajutat financiar.
Le-a compus tuturor tributuri poetice. În 1848 a publicat și prelegerea „Eureka”, o „explicație” transcendentală a Universului, care a fost salutată ca o capodopera de unii critici și ca o prostie de către alții.
Poe a avut câteva presimțiri legate de moarte când a plecat din Richmond pentru Baltimore, la sfârșitul lunii septembrie, în 1849. Acolo a murit, deși în secolul XXI era încă incert dacă băutură, insuficiența cardiacă sau alte cauze i-au adus sfârșitul. A fost înmormântat în curtea bisericii Westminster din Baltimore.
Funeralii pentru scriitorul Edgar Allan Poe, la 160 ani de la moartea sa
Baudelaire, unul dintre poeții europeni revoluționari ai secolului XIX